Beszámoló az EMEOGySz XXV. Tudományos Ülésszakáról

 

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztálya XXV. Tudományos Ülésszakát Kolozsváron tartotta 2015. április 16-18 között.

A rendezvény helszínei: az Egyetemiek Háza (regisztráció), a Babes-Bolyai Egyetem központi épülete (Aula Magna), Báthory István Elméleti Líceum és az Erdélyi Múzeum-Egyesület Székház előadóterme voltak.

A rendezvény védnöke Horváth Anna, Kolozsvár Alpolgármestere volt.

A résztvevők száma: 495, amelyből kb. 305 orvos, 150 fogorvos és 40 gyógyszerész. A külföldiek száma: 31.

Csütörtökön, párhuzamosan került sor a továbbképző előadásokra: gasztroenterológia, labordiagnosztika, ideggyógyászat és gyógyszerésztudomány témakörökkel. A fogorvostudományi továbbképzők pénteken voltak.

Ugyancsak csütörtökön este került sor a Megnyitó ünnepségre a Kolozsvári Állami Magyar Színház és Opera előadótermében, ahol dr. Sipos Emese megemlékezett dr. Kovács Dezsőről. A Szakosztály Csőgör Lajos díjat adományozott dr. Feszt György professzornak, laudációt mondott dr. Kun Imre professzor. A Lencsés György díjat  dr. Szilágyi Tibor professzornak adományozta (laudációt dr. Szabó Béla professzor mondott). A Dr. Kopp Elemér pályadíj átadására is sor került, a díjazott Török Tamás, gyógyszerészhallgató. Ezt követte a Kolozsvári Állami Magyar Színház és Opera művészeinek előadása. A Kolozsvári Magyar Opera előcsarnokában hangulatos állófogadáson volt lehetőség kollegákkal találkozni, beszélgetni.

Péntek délelőtt a Babes-Bolyai Egyetem központi épületének Aula Magna termében plenáris előadásokat hallhattunk, a szakma jeles külföldi és hazai képviselőitől:

  • dr. Bódis József, egyetemi tanár, klinikaigazgató, szülész-nőgyógyász szakorvos, a Pécsi Tudományegyetem rekrora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke,
  • dr. Hegyi Péter, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, az Európai Hasnyálmirigy Társaság elnöke és az Európai Gasztroenterológiai Társaság elnökségi tagja,
  • dr. Halmos Gábor egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának megbízott dékánja,
  • dr. Molnár Géza főorvos, Országos Közegészségügyi Intézet munkatársa, az Orvostudományi Akadémia és a Román Epidemiológiai Társaság tagja.

Péntek délután és szombat délelőtt 12 szekcióban, 103 dolgozat került bemutatásra.

A záróünnepségen díjakat osztottunk: legjobb kísérletes munkáért (Krizbai István által felajánlott díj) - Kiss Rita-Judit egyetemi hallgató (10.000 Ft), gyógyszerészek közül (Kata Mihály által felajánlott díj) – drd. Szabó Zoltán (20.000 Ft), dr. Rédai Emőke (10.000 Ft) és Csillag Angella gyógyszerészhallgató (10.000 Ft) részesültek elismerésben. Szabó Béla elnök bejelentette, hogy a 2016-os évi Tudományos Ülésszak Marosvásárhelyen kerül megrendezésre.

A Rendezvényt kirándulás zárta. Torockóra látogattunk, majd a torockószentgyörgyi Székelykő kúria hangulatos éttermében kalács, gulyás és tehéntúrós fánk várta a rendezvény résztvevőit.

Az orvos kollégium 18, a fogorvos kollégium 16, míg a gyógyszerész kollégium 24 ponttal akkreditálta a Tudományos Ülésszakot.

Köszönettel tartozunk a szervező csapatnak: Dr. Szabó Béla, Dr. Bódizs György, Dr. Bódizs Éva, Dr. Sipos Emese, Dr. Szilágyi Tibor, Dr. Szatmári Szabolcs, Dr. Orbán-Kis Károly, Dr. Kovács Judit, Dr. Kraft Hunor, Dr. Fülöp Ibolya, Dr. Széman Péter, Dr. Csutak Ibolya, Felméri József, Stolz Rosemarie, Tubák Nimród, orvostanhallgató valamint az MMDSZ orvos-és gyógyszerészhallgatóinak, és Zita néninek, aki fáradságot nem kímélve vett részt a szervezői és lebonyolítási munkában.

 
© 2010-1014 EME, Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztály
Eredeti webdesign: Arcsin |Ikonok: famfamfam|Arculat: orbank|Tartalom: szilagyi